Wednesday, May 12, 2010

masa depan yang macam mana aku nak ni..


ENGINEER bangga sangat ke?
BUSSINESS MAN/WOMEN macam bagus?

benda ni sentiasa berkait. ingat masa mula2 fikir tentang cita2, haha lagi2 masa nak isi borang IPTA/IPTS. mesti nak pilih course yang gempak2 ikot kebolehan masing2. boleh la bangga sikit bila dah berjaya nanti. mungkin ada sebahagian yang berpendapat macam tu kan.

masa kat kampus or mana2 yang berkaitan lah, budak2 engineering orang pandang tinggi jew. budak2 len 'tak popular' ye ke?

tapi bila fikir2 balik, orang yang amik engineering ni la yang akan makan gaji sebenarnya. tahu2 budak2 business dah ada kedai, restaurant, butik or pape la sendirian berhad. engineering or designer or pape yang setaraf dengan nya mampu ke awal2 kerja bergerak sendiri? tak boleh nyer.

ada sorang supplier datang ofis last month
' u rasa kerja macam ni ada banyak untung ka? kalau i jadi u i pergi bukak kolam ikan or tanam sayur. lagi banyak untung. '
aku senyum jew *aku budak praktikal la apek! (dalam hati)

kak dina, mechanical engineer kat ofis pun penah cakap.
'akak kalau nak future study, akak nak amik bussiness'

fuh, cubaan dan dugaan betul.

wan member aku lagi melampau. daripada degree in mekatronik nak buka ladang kambing. haha macam 'low class' jew bunyi tapi insan2 macam ni lah yang akan berjaya dan ber'wang' dengan banyaknya.
anyway, aku nak pastikan cita2 aku tercapai dulu baru pikir benda lain. boleh ke? azam baru yang tak berapa nak baru.
IR NURFARAHIN BTE NASIR
insyallah. :)

*apa motif aku cakap benda ni? haha paham2 sendiri. berusahalah! chaiyok2.

2 comments:

uNIqIKA said...

bakal engineer ke?
chaiyok!
kalo kt u, mmg budak engineering popular dan amat dipndg tggi. hehe

f.A.r.A.h said...

uniqika : haa,tau xpe. wish me luck! ;)